Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η Μαρία Κατινάρη με «Χρυσά Λαϊκά» στο Εντελαμαγκέν

Η Μαρία Κατινάρη με «Χρυσά Λαϊκά» στο Εντελαμαγκέν
(SPOT) Το γνωστό Εντελαμαγκέν του Αιγάλεω ανάβει τα φώτα κι αυτόν τον χειμώνα και δίνει λαμπερό παρών στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης με ατμοσφαιρικές νύχτες όπως παλιά και νέο σχήμα.
Στο θρυλικό Aιγαλιώτικο στέκι που φέρει την σφραγίδα του μεγάλου Σπύρου Ζαγοραίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι η Μαρία Κατινάρη με πολυετή θητεία στα λαϊκά πάλκα, συνεπής στη μουσική της διαδρομή, με σεβασμό κι αγάπη στο λαϊκό τραγούδι φέτος βγάζει τον καλύτερο ερμηνευτικό της εαυτό εφ' όλης της ύλης της σημαντικής ελληνικής δισκογραφίας.

Λίγα λόγια από την Μαρία Κατινάρη:


Προηγήθηκαν δυο πετυχημένες σαιζόν στο Εντελαμαγκέν με τον Γιάννη Λεμπέση και τώρα συνεχίζω για τρίτη χρονιά, με πολύ καλή διάθεση και κέφι, με νέα πρόσωπα στην παρέα και εξαιρετικούς μουσικούς που τραγουδάνε επίσης όλοι.

Ξεκινάω από τον Αιγαλιώτη Βασίλη Κούλογλου, δεξιοτέχνη κιθαρίστα με ευέλικτη καταπληκτική φωνή και ευρεία ερμηνευτική γκάμα, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί παλιότερα στο Χάραμα της Καισαριανής, όπως επίσης και με τον Βαγγέλη Χαλά από την Άνδρο, ένα βιολί μαγικό και μια φωνή που μας λέει αυθεντικά τα νησιώτικα. Μαζί μας κι ο Ηλίας Δένδιας στο μπουζούκι και στον μπαγλαμά με ταξιδιάρικα ταξίμια και ερμηνείες ωραίων ασμάτων.

Η επιστροφή μου λοιπόν στην παλιά γειτονιά των παιδικών μου χρόνων στο Αιγάλεω παρέα με καλούς φίλους και άξιους συνεργάτες είναι ένας λόγος που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη, γιατί είναι ο τόπος που πρωτοάκουσα αυτά τα τραγούδια που σήμερα τραγουδάμε στο Εντελαμαγκέν. Τραγούδια με δυνατές μνήμες που νίκησαν τον χρόνο κι είναι μόνιμα στα χείλη και στις επιλογές της καρδιάς μας.

Πιστεύω επίσης πως δεν διάλεξε τυχαία ο πατέρας μου να κατοικήσουμε στο Αιγάλεω όταν ήρθαμε από Χανιά, αφού τότε έμεναν εκεί οι περισσότεροι φίλοι του και συνάδελφοι. Όπως οι Πρόδρομος Τσαουσάκης, Στράτος Παγιουμτζής, Μαρίκα Νίνου, Ρίτα Αμπατζή, Γιώργος Ζαμπέτας, μια ολόκληρη γενιά Πολυκανδριώτηδων, φυσικά ο Σπύρος Ζαγοραίος και τόσοι άλλοι.

Το λαϊκό τραγούδι γεννήθηκε κι έγινε ο ύμνος του καημού του καθενός στις λαϊκές συνοικίες κι ακόμα παραμένει σταθερή αξία στις καρδιές, εκφράζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα πάθη τους και χαρακτηρίζει επάξια μια ολόκληρη εποχή.

Το κλίμα μεταξύ μας είναι ζεστό, φιλικό κι αρκετά αγαπησιάρικο θα έλεγα - και όλο αυτό μεταδίδεται κι αγκαλιάζει τους θαμώνες του κέντρου. Εμείς του πάλκου, οι άλλοι της κουζίνας, τα κορίτσια στο σέρβις, ο Σπύρος ιδιοκτήτης του Εντελαμαγκέν κι εγγονός του Ζαγοραίου, (τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα γιατί είναι άνθρωπος παλιάς κοπής και ανοιχτή καρδιά) όλοι μαζί είμαστε μια ενωμένη ομάδα ανθρώπων που χαμογελάμε στα δύσκολα της εποχής με στόχο να δώσουμε το παλιό χρώμα και τα παλιά μεράκια στις νύχτες μας  ταξιδεύοντας στα φωτεινά μονοπάτια της καλής εποχής του λαϊκού τραγουδιού που αγαπήσαμε.

Με γιορτινή διάθεση λοιπόν, κι έξτρα αληθινά χαμόγελα, με κέφι και μεράκι ξεκινάνε οι νύχτες μας στο Εντελαμαγκέν. Τα τραγούδια που επιλέξαμε είναι της χρυσής εποχής του λαϊκού και ξεκινώντας το πρόγραμμα μέσα στα πρώτα κομμάτια κάνω κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Κάτι που ήθελα πολύ αλλά απέφευγα πολλά χρόνια για λόγους συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης.

Τραγουδάω λοιπόν ένα τραγούδι του πατέρα μου το: "Τι να σου κάνει μια καρδιά" σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που τραγούδησε για πρώτη φορά ο Γρήγορης Μπιθικώτσης.

Αργότερα συνεχίζουμε με μικρά αφιερώματα στον Αιγαλιώτη Ζαμπέτα, μετά Καλδάρα, Τσιτσάνη, Μητσάκη, Άκη Πάνου, Γιάννη Παπαϊωάννου κ.α. Παρακάτω δεν μας λείπουν τα όμορφα παραδοσιακά ούτε οι μύστες του ρεμπέτικου, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, Απόστολος Χατζηχρήστος, Τζουανάκος, Μπάτης κ.α.

Μέσα σε αυτές τις αναφορές φυσικά υπάρχει μια μικρή ενότητα - αφιέρωμα στα τραγούδια που ξεχώρισαν του Σπύρου Ζαγοραίου.

Γι' αυτό κάθε φορά που τραγουδάμε η χαρά μας, ανάβει τα φώτα, και τότε για μας είναι γιορτή, μια γιορτή παλιά και καινούργια που θέλουμε να την μοιραστούμε με τους φίλους μας.

Στο Εντελαμαγκέν οι νύχτες είναι όμορφες όπως παλιά, η ποιότητα του φαγητού και των κρασιών εξαιρετική και οι τιμές χαμηλές.

Εντελαμαγκέν λοιπόν για όσους αγαπούν το αυθεντικό στην διασκέδαση.



Παρασκευή - Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι

Μαρία Κατινάρη
Βασίλης Κούλογλου
Βαγγέλης Χαλάς
Ηλίας Δένδιας

Παρασκευή και Κυριακή προσφορά για τους φίλους μας απεριόριστο κρασί και 15 ευρώ μενού

Εντελαμαγκέν
Παπαναστασίου 27 - Αιγάλεω
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 5904660 και 6945-887657


Πηγή

0 σχόλια: