Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Gaston Leroux - «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου»

Gaston Leroux - «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου»
Ένα κλασσικό αστυνομικό της κατηγορίας «κλειδωμένου δωματίου».
«Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» είναι ένα κλασσικό αστυνομικό της κατηγορίας «κλειδωμένου δωματίου», που γράφτηκε το 1907 από τον Gaston Leroux, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το βιβλίο του «Το φάντασμα της όπερας».

Στα μυθιστορήματα «κλειδωμένου δωματίου» υπάρχει πάντοτε ένα έγκλημα που συμβαίνει μέσα σε ένα δωμάτιο κλειδωμένο από τη μέσα πλευρά, τα παράθυρα είναι κλειστά και στο δωμάτιο βρίσκεται μόνο το θύμα. Από τα διασημότερα μυθιστορήματα κλειδωμένου δωματίου είναι «Οι φόνοι της οδού Μόργκ» του Έντγκαρ Άλαν Πόε και η «Φεγγαρόπετρα» του Willkie Collins.

«Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου»


Το θύμα είναι η δεσποινίς Στάνγκερσον, που μετά από μια κοπιαστική ημέρα με τον πατέρα της στο εργαστήριο είχε μόλις αποσυρθεί στο υπνοδωμάτιο της. Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται από μέσα ήχοι πάλης, αγωνιώδεις κραυγές, εκκλήσεις για βοήθεια και πυροβολισμοί. Όταν η πόρτα, που η δεσποινίς έχει κλειδώσει από μέσα, υποχωρεί στα χτυπήματα του πατέρα της και του μπάρμπα Ζακ, η Ματίλντ βρίσκεται στο πάτωμα, σοβαρά τραυματισμένη και γεμάτη αίματα. Δεν βρίσκεται κανένας άλλος στο δωμάτιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη έξοδος, και το μοναδικό παράθυρο είναι ασφαλισμένο από μέσα. Ένας γνωστός και χαρισματικός ντετέκτιβ και ένας δημοσιογράφος προσπαθούν να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί και πως είναι δυνατόν να απέδρασε ο δράστης. Το μυστήριο φαίνεται άλυτο και τα στοιχεία συγκρούονται με την κοινή λογική.

Την ιστορία διηγείται σε πρώτο πρόσωπο ο δικηγόρος και φίλος του δημοσιογράφου Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ που οδηγεί τον αναγνώστη στην λύση του μυστηρίου. Επίσης ο συγγραφέας παρεμβάλει και κεφάλαια από το σημειωματάριο του Ρουλεταμπίλ, άρθρα από εφημερίδες της εποχής, αφηγήσεις άλλων εμπλεκομένων και ακόμα και σχέδια του Πύργου στον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα.

Ο Gaston Leroux μέσα από τους ήρωες του μας παρουσιάζει διάφορα σενάρια για να φτάσουμε στο τέλος στην αποκάλυψη και στη λύση. Ένα βιβλίο εθιστικό που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου και που απαιτεί όλη την προσοχή του αναγνώστη καθώς ο συγγραφέας μας δίνει διάφορα στοιχεία για να συνθέσουμε μαζί με τους ήρωες του το puzzle του εγκλήματος.

«Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση φόνου αλλά και απάτης, προδοσίας και πάθους που θα αγαπήσει κάθε λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 
Gaston Leroux 2
Πηγή

0 σχόλια: