Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

«Λουκουμάδες με μέλι» από την Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Λουκουμάδες με μέλι» από την Ελένη Τσαλιγοπούλου
(ΑΚΟΥΣΤΕ) Του Αγίου Ανδρέα σήμερα, του «Τρυποτηγανά»! Μια καλή ευκαιρία ν’ απολαύσουμε λουκουμάδες με μέλι!
Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα του «Τρυποτηγανά», η λαϊκή μας παράδοση «προστάζει» λουκουμάδες με μέλι! Πρόκειται για ένα έθιμο, που θέλει τη νοικοκυρά κάθε σπιτιού να τηγανίζει λουκουμάδες κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, διαφορετικά ο Άγιος θα τρυπήσει το τηγάνι της!

Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να τηρήσετε το έθιμο, προτείνουμε το ανάλογο τραγούδι για την ώρα της προετοιμασίας των λουκουμάδων, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου να τραγουδά «Λουκουμάδες με μέλι», σε μουσική Γιώργου Ανδρέου & στίχους Θοδωρή Γκόνη, από το soundtrack της ομώνυμης ταινίας της Όλγας Μαλέα, που κυκλοφόρησε το 2004.

Κι αν δεν έχετε ξαναφτιάξει, σας προτείνουμε μια απλή, υγιεινή κι εύκολη συνταγή με τρία μόνο υλικά!

Υλικά

1 ποτήρι του νερού χλιαρό γάλα
1 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το μπολ μας και αφήνουμε για περίπου μια ώρα να φουσκώσει το μείγμα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι να ζεστάνει. Με ένα κουτάλι της σούπας, αφού πρώτα το βρέξουμε, παίρνουμε λίγο από το μείγμα και με ένα άλλο κουτάλι βρεγμένο το ρίχνουμε στο τηγάνι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους λουκουμάδες μας και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι, ή τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Χρόνια πολλά σε όλους!
Πηγή

0 σχόλια: