Φεστιβάλ Παρά θίν΄ αλός 2016: Βραδιά λυρικού τραγουδιού με τη Μυρτώ Παπαθανασίου
To Φεστιβάλ Παρά θίν΄ αλός 2016 μας προσκαλεί σε μία βραδιά λυρικού τραγουδιού με τη Μυρτώ Παπαθανασίου και την ορχήστρα Contra Tempo, σε διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Βραδιά λυρικού τραγουδιού με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (N.Yόρκη, Bιέννη, Παρίσι κ.λπ.). H διάσημη ελληνίδα σοπράνο εμφανίζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ συνοδευόμενη από την ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo. Σε μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη γνωστές άριες και εισαγωγές από αγαπημένες όπερες συνθέτουν το πρόγραμμα της βραδιάς.
Η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Λαρισα και ξεκίνησε τις σπουδες της στο Ωδείο της πολης της στο πιανο και τα θεωρητικα. Πηρε δίπλωμα Μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονικης με διάκριση και βραβείο ενώ ως υποτροφος του Μεγάρου Μουσικής ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μιλάνο με τον Ρομπέρτο Κοβιέλλο.
Τιμήθηκε με το βραβείο “Μαρία Κάλλας Βest debut artist of the Year 2012” ερμηνεύοντας την Τραβιάτα στο Νταλλας, ρόλο με τον οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2007 στην Όπερα της Ρώμης με την σκηνοθετική υπογραφή του Φρανκο Τζεφιρέλλι. Με τον Φρανκο Τζεφιρέλλι συνέχισε τη συνεργασία της ως Νέντα στους Παλιάτσους, ως Τοσκα και ως Αλίτσε στον Φάλσταφ.
Εχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα όπως Μετροπόλιταν `Οπερα της Νέας Υόρκης ανοιγοντας την καλλιτεχνική σαιζόν το 2014 στην Μποέμ, στην `Οπερα του σαν Ντιέγκο ως Ντόννα Ελβίρα στον Ντον Τζιοβάννι, στην οπερα του Τοκυο, του Σίδνευ, τις κρατικές όπερες της Βιέννης , του Βερολίνου, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Ρώμης , της Βερόνας, του Αμστερνταμ, της Στουτγκάρδης , της Κοπεγχάγης, στην όπερα Γκαρνιέ Παρισιού, στην όπερα των Βρυξελλών, στο Τεάτερ αν ντερ Βίεν, του Μόντρεαλ, του Ντάλλας, της Μπολώνια, της Τζένοβα, την Κατάνια, του Τορίνο, του Μόντε Κάρλο. Εχει δώσει ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως στο Κοντσερτχάους της Βιέννης, στο Κοντσερτγκεμπάου του Αμστερνταμ, αιθουσα Τσαϊκόφσκυ στην Αγ.Πετρούπολη, στο ΚΚL της Λουκέρνης, στην Τόνχαλε της Ζυρίχης, και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη.
Ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το ντεπούτο της στην οπερα Champs Elysee στο ρόλο του Sifare στον Μιθριδάτη του Μοτσαρτ, ρόλο που επανέλαβε στην οπερα La monnie των Βρυξελλών. Ερμήνευσε Aλτσινα του Χαιντελ με μαέστρο τον Κριστοφ Ρουσέ και ως Φιορντιλίτζι στην Οπερα Γκαρνιέ του Παρισιου, επίσης ως Τραβιατα στην Σταατσόπερ στη Βιέννη,στην Εθνική λυρική σκηνή και στο Βασιλικό θέατρο της Κοπεγχάγης. Επίσης στην 9η Μπετόβεν στο Κοντσερτγκεμπάου με τη διεύθυνση του `Ιβαν Φίσερ σε ζωντανή αναμετάδωση και στο Ηρωδειο θπό τη διευθυνση του Κ.Τρικολίδη.
Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι σύγχρονους συνθέτες ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ρεπερτορίου όπως Ιφιγένεια (Γκλουκ), Αλτσίνα (Χαίντελ), Ντοννα Αννα και Ντοννα Ελβίρα (Ντον Τζιοβάννι-Μοτσαρτ), Φιορντιλιτζι(Ετσι κάνουν όλες), Κονσταντσε (αρπαγή απ το Σεράι-Μοτσαρτ), Τραβιάτα, Σεμιραμις (Ροσσινι), Αννα (Μωάμεθ ο 2ος- Ροσσινι), Ρουσαλκα (Ντβόρζακ), Νέντα (Πάλιατσοι), Τοσκα (Πουτσίνι) κ . α.
Έχει ηχογραφήσει CD και DVD όπως Ντον Τζιοβάννι, Il turco in Italia, άριες και ντουέτα του Ροσσίνι, την 9η μπετόβεν με τη συμφωνική του Σύδνευ και την Ginevra di Scozia, όπερα του Σιμόνε Μαιρ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πετρου. Κυκλοφόρησε το νέο της cd ως Σεμίραμις καθώς και το dvd της Ρουζάλκα απο την Οπερα La monnaie υπο τη Διεύθυνση του Ανταμ Φισερ. Ηχογράφησε για την Sony Classic τον Don Giovanni υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή στο ρόλο της Donna Anna που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.
Στα μελλοντικά της σχέδια είναι η Alcina στην Κρατική οπερα της Βιέννης, Donna Anna (Don Giovanni)στο Champs Elysee στο Παρίσι, Σιμονε Μποκανέγκρα στο Λουξεμβούργο και στην Αμβερσα και Ντον Τζιοβάννι στη Βαρκελώνη.
Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo
Η Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2012 με πρωτοβουλία του Αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, από μουσικούς που αποφάσισαν να εργαστούν μαζί, αγνοώντας τις όποιες αντιξοότητες έχει να αντιμετωπίσει μια τέτοια κίνηση στους καιρούς που διανύουμε.
Ως πρότυπο για τη δημιουργία της Ορχήστρας, λειτούργησε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Συναυλιών (Verein für Private Musikalische Aufführungen) που ίδρυσε ο Α. Schönberg μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Βιέννη, σε μια περίοδο σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών ανακατατάξεων, όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε στη χώρα μας.
Κοινός στόχος του συνόλου είναι η εξερεύνηση του ρεπερτορίου για ορχήστρα δωματίου διαφορετικών εποχών και αισθητικών ρευμάτων της μουσικής Τέχνης, η προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, σύγχρονης και παλαιότερης, καθώς και η παρουσίαση συμφωνικών έργων σε μεταγραφή για μικρή ορχήστρα.
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός με ιστορία στην υποστήριξη δημιουργικών πρωτοβουλιών, έθεσε από την πρώτη στιγμή την ορχήστρα υπό την Αιγίδα του.
0 σχόλια: