Βραδιά Πανσελήνου με τη Σόνια Θεοδωρίδου στα Αισχύλεια 2016
Μια ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική βραδιά πανσελήνου παρουσιάζει η Σόνια Θεοδωρίδου στις 18 Αυγούστου 2016 στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016.
Η διεθνούς φήμης υψίφωνος παρουσιάζει την ελληνική ανθολογία με αγαπημένες μελωδίες που φέρουν την υπογραφή μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Μαρκόπουλου, κ.ά. Ένα μαγευτικό μουσικό οδοιπορικό, που μας ταξιδεύει στα μεγαλύτερα τραγούδια της Ελλάδας. Μαζί της η Οrchestra Mobile, υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.
ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Η Ελληνίδα Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια και η καταγωγή της είναι από την Παλιά Χαραυγή (ένα χωριό στην Αγία Παρασκευή). Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» στην τάξη της Καίτης Παπαλεξοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση καθώς επίσης και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης».
Της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η οποία της έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Vera Rosza. Μεταξύ άλλων, έχει ειδικευθεί στο ρεπερτόριο των Γερμανικών Τραγουδιών (Lieder) με την Elisabeth Schwarzkopf.
Η Σόνια Θεοδωρίδου έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα παγκοσμίως, όπως στην Όπερα της Φρανκφούρτης, στην Όπερα του Βερολίνου, στην Όπερα του Αμβούργου,στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου, στο Εθνικό Θέατρο Στουτγκάρδης, στο Βασιλικό Θέατρο de la Monnaie στις Βρυξέλλες, στο Θέατρο Châtelet στο Παρίσι, στο Θέατρο Communale της Φλωρεντίας, στο Θέατρο la Fenice της Βενετίας, στο Θέατρο της Βασιλείας,στην Όπερα της Λυόν,στην Όπερα του Μονπελιέ, στο Φεστιβάλ του Schwetzingen στη Γερμανία, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Wiesbaden στη Γερμανία, στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, στη Νέα Υόρκη, στο Salt Lake City, στο Σάλσμπουργκ, στην Όπερα της Βουδαπέστης, στη Βιέννη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο “Ηρώδου Αττικού”, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο αρχαίο Θέατρο Δελφών και ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους και τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας, όπως: Fiordiligi (Έτσι κάνουν όλες), Ελβίρα(Ντον Τζιοβάννι), Παμίνα (Μαγικός αυλός) , Alcina (Alcina), Βιολέτα(Τραβίατα), Τζίλντα (Ριγκολέτο), Angelica (Suor Angelica), Μιμή (Μποέμ), Ευριδίκη (Ορφέα και Ευριδίκη του Γκλουκ), Salud (La vida breve), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio à Reims), Τζουλιέτα (Καπουλέτοι και Μοντέκοι), Μαρία Στιούαρτ (Μαρία Στιούαρτ), Κλεοπάτρα (Ιούλιος Καίσαρ), Jenny (Mahagonny), Σαντούτσα (Καβαλερία Ρουστικάνα) κ.α.
Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την “La Calisto” του Cavalli (Harmonia Mundi) και την “Conrois and his copies” του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι» (Σείριος) «Ρεσιτάλ» (Σείριος – Οδός Πανός), Γιάννης Μαρκόπουλος «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνος Μικρούτσικος “Warna” (Arcardia), Χάρης Περσίδης “Storie d’ Amor” (Eros), ‘’Arie Antiche‘’ (Legend Classics), “Sonia Thedoridou sings Jacques Brel” (Et’cetera), Θανάσης Μωραϊτης ‘’ Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni’’ (EMI Classics), Γιάννης Κωνσταντινίδης ‘’30 Songs’’ (The Human Voice), ‘’Songs from the Big Screen” (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love…” (The Human Voice), Μίμης Πλέσσας ’’ Anthology’’ (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return ” (The Human Voice).
Το 2010 η Σόνια Θεοδωρίδου δημιούργησε με τον άντρα της, Θεόδωρο Ορφανίδη, την ορχήστρα “Mobile” , έναν νέο τύπο ορχήστρας ο οποίος αποτελείται από τους καλύτερους μουσικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη που μπορούν να παίξουν σε κάθε πόλη κυριολεκτικά “αμέσως”. Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με το σύζυγό της ίδρυσαν την δισκογραφική εταιρεία Human Voice.
Τον Απρίλιο του 2011 η Σόνια Θεοδωρίδου οργάνωσε και παρουσίασε στο “Μέγαρο Μουσικής Παρνασσός” στην Αθήνα με την ορχήστρα Mobile μια συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό. Η συναυλία ήταν Stabat Mater από τον Pergolesi και οργανώθηκε με σκοπό την υποστήριξη των θυμάτων του σεισμού στην Ιαπωνία του ίδιου έτους.
Τον Ιούνιο του 2014 σάρωσε την Ευρώπη όταν μπήκε στο Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία για την επιστροφή των ελληνικών μαρμάρων στην Αθήνα, προκαλώντας εκ νέου συζήτηση για το ζήτημα, κερδίζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στο Κιλκίς. Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, κλασσικού τραγουδιού και πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε. Παράλληλα δίδαξε θεωρητικά σε ωδεία. Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος. Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους,όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke και Θόδωρο Αντωνίου. Ως μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία,Ιταλία και Πολωνία. Το καλοκαίρι του 2010 ιδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile , ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους εταιρία.
Οι δυό τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο με την σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας τον θαυμασμό και την υποστήριξη τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας. Τον Μάιο του 2015 ο Θεόδωρος Ορφανίδης επέλεξε τον Σάκη Ρουβά για να αποδώσει το Άξιον Εστί των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη στον Δήμο Νέας Σμύρνης για τους εορτασμούς των 90 χρόνων του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε πανηγυρικά μιάς και για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση 20.000 κόσμου κατέκλυσε την πλατεία της Νέας Σμύρνης, αποθεώνοντας τους συντελεστές της παράστασης. Έχει κυκλοφορήσει δύο CD – Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love…” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return” (The Human Voice , 2012).
Οrchestra Mobile
H Orchestra Mobile ιδρύθηκε από τη Σόνια Θεοδωρίδου και τον Θεόδωρο Ορφανίδη το 2010.
Στόχος της ορχήστρας είναι η προαγωγή της Ελληνικής Λόγιας μουσικής και το να φέρει κοντά μουσικούς από ολόκληρη την Ευρώπη, συνδέοντας το Όσλο με την Αθήνα,το Άμστερνταμ με τη Βαρσοβία, τη Λισαβόνα με το Βερολίνο.
Εξαιτίας του συγκεκριμένου ιστού ταλαντούχων μουσικών έχει δημιουργηθεί μια ορχήστρα η οποία είναι πραγματικά ευκίνητη και ευέλικτη, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει και είναι πάντα έτοιμη για άμεσες εμφανίσεις!
Η πολυφωνία και η παράδοση που φέρει κάθε μουσικός στο Σύνολο, δίνει στην Orchestra Mobile το μοναδικό χαρακτηριστικό της μίξης, δημιουργώντας ταυτόχρονα την πρώτη κινούμενη (Μobile) ορχήστρα της ηπείρου!
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.
Πηγή
0 σχόλια: