Ο κορυφαίος βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες της εποχής μας, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό στις δύο συναυλίες της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το άστρο του Τσίμμερμαν, ενός σολίστ προικισμένου με σπάνια μουσικότητα και ερμηνευτική ευαισθησία, μεσουρανεί εδώ και τρεις δεκαετίες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους βιρτουόζους της εποχής μας, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες και στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.
Την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, ένα από τα καλύτερα νεανικά σύνολα του κόσμου, θα διευθύνει στο Μέγαρο ο διακεκριμένος μαέστρος Ντάβιντ Άφχκαμ. Θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Ντυτιγέ, Λίγκετι και Μπάρτοκ, οι συνθέσεις του οποίου ανακαλύπτονται εκ νέου στην εποχή μας.
Οι συναυλίες της Gustav Mahler Jugendorchester στην Αθήνα εντάσσονται στο πλαίσιο της φετινής πασχαλινής περιοδείας της −είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πιερ Μπουλέζ−, που περιλαμβάνει σταθμούς σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, Μαδρίτη, Λισσαβώνα κ.ά.), σε πολλές από τις οποίες η Ορχήστρα παρουσιάζει απαιτητικά προγράμματα με έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου μεταξύ άλλων.
Το πρόγραμμα
Κυριακή 3 Απριλίου
Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ ανοίγει το πενταμερές έργο Μεταβολές για ορχήστρα (Métaboles, 1963-64) του πολυβραβευμένου Ανρί Ντυτιγέ (1916-2013), ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γάλλους συνθέτες και παιδαγωγούς της εποχής μας, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.
Η συνέχεια ανήκει στον Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), επιφανή κλασικό συνθέτη του 20ού αιώνα, και στο Πρώτο του κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (1907-8), το οποίο ο ούγγρος μουσουργός είχε αφιερώσει στη διάσημη βιολονίστα Στέφι Γκέγερ. Στη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, το Κοντσέρτο αρ. 1 θα ερμηνεύσει ο λαμπρός γερμανός βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν.
Ο επίλογος της πρώτης βραδιάς ανήκει στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και στην κοσμαγάπητη Πέμπτη συμφωνία του, η οποία εντάσσεται στον λεγόμενο επικό συμφωνικό του κύκλο, που ανοίγει με την «Ηρωική».
Δευτέρα 4 Απριλίου
Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας περιλαμβάνει έργα Μπάρτοκ και Λίγκετι. Θα αρχίσει με το Κοντσέρτο αρ. 2 για βιολί και ορχήστρα (1937-8), (σολίστ: Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν) του Μπέλα Μπάρτοκ, το οποίο γράφτηκε τριάντα χρόνια μετά το Πρώτο κοντσέρτο. Ο Μπάρτοκ το συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας του βιολονίστα και συνθέτη Ζόλταν Σέικεϊ. Θα ακουστεί ακόμη η Μουσική για έγχορδα, κρουστά και τσελέστα (1936) –και πάλι του Μπάρτοκ–, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς θέματά της έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως μουσική υπόκρουση σε φιλμ και σειρές.
Στην εποχή μας, οι δημιουργίες του Μπάρτοκ ξαναέρχονται στο προσκήνιο, ίσως γιατί το ουμανιστικό μήνυμα της μουσικής του είναι επίκαιρο όσο ποτέ ή ίσως πάλι επειδή το νεωτεριστικό πνεύμα του άνοιξε δρόμους ελευθερίας στην τέχνη της σύνθεσης. Στα έργα του, η λαϊκή μουσική συνυπάρχει με την έντεχνη αλλά και με τον Μοντερνισμό. Ο Μπάρτοκ γεννήθηκε στη Ρουμανία, σπούδασε στη Σλοβακία, έζησε τα νεανικά του χρόνια στη Ρουμανία και την Ουκρανία και αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της πολιτικής του σύγκρουσης με το αυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του αλλά και με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ.
Επίσης, η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ θα ερμηνεύσει τη διαρκώς μεταλλασσόμενη σύνθεση Lontano (Από μακριά) για μεγάλη ορχήστρα του Ούγγρου Γκυέργκυ Λίγκετι (1923-2006). Ο τίτλος Από μακριά υποδηλώνει ήχους που έρχονται από απόσταση ή ακούγονται από τα παρασκήνια, αίσθηση που επιβεβαιώνεται από το μουσικό αποτέλεσμα στην αρχή και το τέλος του έργου.
Frank Peter Zimmerman
Ως σολίστ, ο Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με κορυφαία μουσικά σύνολα (Φιλαρμονική Λονδίνου, Συμφωνικές Βοστώνης, Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονική Βερολίνου, Νέας Υόρκης, Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Ορχήστρες της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, του Κλήβελαντ, Γκεβάντχαους της Λειψίας, Κονσέρτχεμπαου, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Κρατική Ορχήστρα της Βαυαρίας κ.ά.) και διάσημους μαέστρους (Γιάνσονς, Χάρντινγκ, Πετρένκο, Όραμο, φον Ντοχνάνυι, Μπελοχλάβεκ κ.ά.). Έχει συμπράξει με φημισμένους σολίστ όπως οι πιανίστες Ενρίκο Πάτσε, Πιοτρ Αντερσέφσκι, Κρίστιαν Τσακαρίας και Εμάνιουελ Αξ. Ασχολείται επίσης με τη μουσική δωματίου. Eίναι μέλος του Τρίο Τσίμμερμαν, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις, περιοδείες και βραβευμένες ηχογραφήσεις.
Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από τον Κλασικισμό και τον Ρομαντισμό έως τις μέρες μας. Σύγχρονοι δημιουργοί όπως οι Πίντσερ, Ντην και Ρηντ-Τόμας έχουν γράψει κοντσέρτα ειδικά γι’ αυτόν, ενώ ο ίδιος παρουσιάζει συχνά έργα σύγχρονων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου για βιολί από τον Μπαχ έως τον Λίγκετι και έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. Ο Τσίμμερμαν είναι επίσης αποδέκτης πολλών βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και τιμητικών διακρίσεων από το γερμανικό κράτος. Μελέτησε βιολί με τους Γκράντοφ, Γκαβρίλοφ και Κρέμπερς. Παίζει με Στραντιβάριους του 1727 («Général Dupont, Grumiaux»).
Ο David Afkham [Ντάβιντ Άφκχαμ] είναι βασικός μαέστρος της Εθνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της Ισπανίας και ένας από τους πλέον καταξιωμένους γερμανούς αρχιμουσικούς της νέας γενιάς, με συχνές μετακλήσεις και συνεργασίες με τις καλύτερες ορχήστρες και τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής. Γεννήθηκε το 1983 στο Φράιμπουργκ και άρχισε πιάνο και βιολί στα έξι του. Σε ηλικία μόλις 15 ετών έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της γενέτειράς του, όπου μελέτησε πιάνο, θεωρητικά και διεύθυνση ορχήστρας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην τελευταία ειδικότητα στη Σχολή Μουσικής «Λιστ» της Βαϊμάρης. Το 2002, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Jugend Musiziert» (σόλο πιάνο), ενώ υπήρξε ο πρώτος αποδέκτης της υποτροφίας του Ιδρύματος «Μπέρναρντ Χάιτινκ» για Νέα Ταλέντα. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως βοηθός του φημισμένου μαέστρου και μέντορά του σε σημαντικούς κύκλους συμφωνικής μουσικής (Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Συμφωνικές του Σικάγου και του Λονδίνου). Το 2008, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Ντονατέλλα Φλικ», γεγονός που του εξασφάλισε διετές συμβόλαιο με τη Συμφωνική του Λονδίνου. Δύο χρόνια αργότερα ήταν ο πρώτος που κέρδισε το βραβείο νεαρών μαέστρων του «Nestlé and Salzburg Festival». Διετέλεσε επί τρία χρόνια βοηθός αρχιμουσικός της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ.
Η Gustav Mahler Youth Orchestra (GMJO), που ιδρύθηκε το 1986-7 κατόπιν πρωτοβουλίας του μαέστρου Κλάουντιο Αμπάντο (1933-2014), θεωρείται σήμερα η καλύτερη ορχήστρα νέων του κόσμου, ενώ έχει βραβευτεί για την καλλιτεχνική της προσφορά από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα (2007). Τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή της, ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής της Αυστριακής Επιτροπής της UNICEF. Η σύνθεσή της είναι διεθνής. Συγκροτήθηκε αρχικά από αυστριακούς μουσικούς καθώς και από μουσικούς χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ έως 26 ετών. Στις ακροάσεις της σε 25 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 2.000 υποψήφιοι. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την κλασική έως τη σύγχρονη μουσική, με έμφαση στον Ρομαντισμό και τον ύστερο Ρομαντισμό. Η GMJO έχει συμπράξει με διάσημους μαέστρους (Αμπάντο, Γέρβι, Γιάνσονς, Γκάττι, Γιουρόφσκι, Έσενμπαχ, Μπουλέζ, Νάγκανο, Ντέιβις, Οζάουα, Παππάνο, Τσουνγκ, Φίσερ, Χάιτινκ κ.ά.) και σολίστ (Άργκεριχ, Βενγκέροφ, Γκαίρνε, Καβάκος, Γκωτιέ και Ρενώ Καπυσόν, Κίσσιν, Λούντβιχ, Μα, Μούττερ, Μπασμέτ, φον Όττερ, Χάμπσον κ.ά.). Προσκαλείται συχνά σε διεθνώς αναγνωρισμένα συμφωνικά κέντρα και φεστιβάλ, ενώ το 2012 συνεργάστηκε με την περίφημη Στάατσκαπελλε της Δρέσδης σε κοινές συναυλίες και δράσεις.
Ευχαριστούμε την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ευγενική προσφορά εισιτηρίων στην Underground Youth Orchestra. Ευχαριστούμε, επίσης, την Αυστριακή Πρεσβεία για την υποστήριξη στην προβολή της Gustav Mahler Jugendorchester.
0 σχόλια: