Συναυλία για βιολοντσέλο και πιάνο με τους Γ. Τσιτσελίκη & Δ. Ευνουχίδου στο Ωδείο Αθηνών
Στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, του αρχαιότερου μουσικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:30, ένα μοναδικό ρεσιτάλ. Η πιο "θερμή" συνάντηση του 19ου αιώνα με τον 20ο αιώνα σε κορυφαία έργα της φιλολογίας του βιολοντσέλου από τον γνωστό βιολοντσελίστα Γιάννη Τσιτσελίκη και τη καταξιωμένη πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου. Οι δύο καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν από τον Ρομαντισμό του Μπράμς στον Ιμπρεσιονισμό του Ντεμπυσσύ καθώς και στον Κόνταλυ και Πόπερ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1990. Πρώτος σημαντικός δάσκαλός του στο βιολοντσέλο υπήρξε ο Μανόλης Καζαμπάκας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφίες (Βρετανικό Συμβούλιο, Ίδρυμα Ωνάση, ΙΚΥ) στο Royal College of Musicτου Λονδίνου με τον William Pleeth, στο Eastmen School of Music των ΗΠΑ με τον Steven Doan τις τελειοποίησε με τον Janos Starker στο Indiana University των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πήρε το “Master of Music” το 1998. Έδωσε δείγματα της ιδιαίτερης κλίσης του από πολύ νωρίς. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε η ηλικία δεκατεσσάρων ετών, με σόλο ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις, με ηχογραφήσεις για το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μαγνητοσκοπήσεις για την ΕΡΤ. Σε ηλικία δεκαέξι ετών τιμήθηκε με διάκριση, παίρνοντας το Α΄ βραβείο σε διαγωνισμό του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και έδωσε ρεσιτάλ, που οργάνωσαν η ΚΟΑ και η ΚΟΘ. Το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Βενετία, σε συναυλία που διοργάνωσε και κάλυψε τηλεοπτικά η ιταλική ραδιοφωνία και τηλεόραση (RAI). Έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως: Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Βιρτουόζοι της Μόσχας (υπό τη διεύθυνση του Vladimir Spinakov), Φιλαρμονική Haydn της Βιέννης (υπό τη διεύθυνση του Philippe Entremont) Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας, με την οποία περιόδευσε σε πόλεις της Γερμανίας. Είναι μέλος της World Orchestra of Peace. Το 2003 και το 2005 συμμετείχε ως ένας από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες, υπό τη διεύθυνση του Valery Gergiev, σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, στη Ρώσια και στην Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2004 ήρθε πρώτος σε ακρόαση που προκήρυξε η ορχήστρα Maggio Musicale της Φλωρεντίας και συμμετείχε ως κορυφαίος βιολοντσελίστας κατά την περιοδεία της στη Βουδαπέστη, στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία, υπό τη διεύθυνση του Zubin Menta. Έδωσε με επιτυχία ρεσιτάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Οξφόρδη, Χιούστον κ.α. Το καλοκαίρι του 1999 περιόδευσε στη γιουγκοσλαβία και το ρεσιτάλ που έδωσε στο πλαίσιο του Θερινού Φεστιβάλ Βελιγραδίου, καλύφθηκε από τη σερβική τηλεόραση. Επίσης, προσκλήθηκε επανειλημμένα στα Φεστιβάλ Αθηνών, Δημητρίων Θεσσαλονίκης κ.α. Τον Ιούνιο του 2011 συνέπραξε με τον Δημήτρη Σγούρο σε ρεσιτάλ, στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Μυκόνου. Το Σεπτέμβριο του 2011 ο Γιάννης Τσιτσελίκης έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ, όπου ερμήνευσε το κονσέρτο του Dvorak με την Adrian Symphony Orchestra. Toν Οκτώβριο του 2014 προσεκλήθη από την bbso και τον μαέστρο J.Dodson στο Detroit, να ερμηνεύσει τις παραλλαγές σ ένα θέμα ροκοκό του Τσαϊκόφσκυ. Επίσης, έδωσε master class στο Wayne state university. Από το Νοέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση κορυφαίου βιολοντσελίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 1996 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Σπύρου Μοντσενίγου.
Δόμνα Ευνουχίδου, πιάνο
Η Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο με άριστα και Α’ βραβείο (τάξη Α. Κοντού). Συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique (τάξη Ζαν Μπλανκάρ) και στο Conservatoire National Supérieur de Musique στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου (τάξη Aldo Ciccolini). Επίσης, φοίτησε στη Musikhochschule του Μονάχου και εργάστηκε σε σεμινάρια και θερινές μουσικές ακαδημίες με τον Μαουρίτσιο Πολλίνι, τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, τον Σέρτζιου Τσελιμπιντάκε κ.ά. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με τη Συμφωνική της Βουδαπέστης και της Κωνσταντινούπολης, τη Φιλαρμονική της Μαδρίτης, την Ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική του Μπάντεν-Μπάντεν, την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου κ.ά. Ως σολίστ, συμμετείχε επίσης σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθηνών, Σύμης, Πατρών, Ηρακλείου, Δημήτρια, Αιξ αν Προβάνς, Donaueschingen, Οχρίδας, Midem-Cannes κ.ά). Η δισκογραφία της περιλαμβάνει όλα τα έργα για πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, καθώς και έργα του Αιμίλιου Ριάδη, του Μανώλη Καλομοίρη και του Μωρίς Ραβέλ. Έχει, ακόμα, ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ρεπερτόριο της πιανίστριας περιλαμβάνει 40 κοντσέρτα και μια μεγάλη επιλογή έργων για σόλο πιάνο, από τον Μπαχ μέχρι σήμερα. Διδάσκει στο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και ήταν διευθύντρια του Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας από το 2007 έως το 2012. Συχνά συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς επιτροπές διαγωνισμών. Η Δόμνα Ευνουχίδου έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι η Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών, η Βαλκανική Εβδομάδα Νέων Καλλι¬τεχνών και οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, που διοργανώνει κάθε χρόνο η HELEXPO. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου-HELEXPO της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε το Φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» και το Φεστιβάλ «Σεμινάρια Μουσικής» στο Νυμφαίο. Το 1998 ίδρυσε το Piandaemonium, ένα συγκρότημα δώδεκα πιανιστών σε έξι πιάνα, που ερμηνεύει, κυρίως, σύγχρονη μουσική και συνθέσεις γραμμένες ειδικά γι' αυτό.
Πηγή
0 σχόλια: