Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ο Διονύσης Σαββόπουλος για μία τελευταία παράσταση στον "Παρνασσό"

Το "Φορτηγό" που παρουσιάστηκε για 4 βραδιές στον Παρνασσό, και πήρε παράταση για δύο ακόμη, ολοκληρώνεται με μία τελευταία παράσταση την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016. Ακριβώς στη μέση των Χριστουγέννων.


Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την πρώτη κυκλοφορία του ιστορικού πια βινυλίου ΦΟΡΤΗΓΟ και ο Διονύσης Σαββόπουλος αυτόν τον Δεκέμβρη, κάνει έναν σταθμό στο κέντρο της Αθήνας, στην αίθουσα του αρχαιότερου Φιλολογικού Συλλόγου της πόλης, την αίθουσα του “Παρνασσού”.


Θα ακούσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες του ΦΟΡΤΗΓΟΥ, θα δούμε πώς ο γνωστός και διακεκριμένος πλέον Σαββόπουλος του 2016 συναντά τον άγνωστο και νεαρό Σαββόπουλο του 1966 και πώς ερμηνεύει τώρα, μετά από πενήντα χρόνια, τα τραγούδια εκείνου, του πρώτου του δίσκου.


Στη σκηνή αυτής της λαμπρής αίθουσας του 19ου αιώνα, ανεβαίνουν πλάι του κάποιοι χαρισματικοί νέοι τραγουδοποιοί -που έχουν ξεκινήσει ήδη το δικό τους συναρπαστικό μουσικό ταξίδι- προκειμένου να τον συνοδεύσουν, να τραγουδήσουν και να γιορτάσουν μαζί του.


Κι αν ο “Παρνασσός” δεν μας έχει ίσως συνηθίσει σε τέτοιες βραδιές, ο Σαββόπουλος και οι συνεργάτες του τον “ανοίγουν” τώρα στον ουρανό του ελληνικού τραγουδιού και στην καινούργια συγκίνηση ενός διαφορετικού αλλά πάντα ευαίσθητου κοινου.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τα 12 τραγούδια του ΦΟΡΤΗΓΟΥ θα ακουστούν κι εκείνα όπως η "Θανάσιμη μοναξιά του Α.Α." ή η "Αμνηστεία ’64" -που μπορει να κόπηκαν απ΄την λογοκρισία το ΄64-΄65, γράφτηκαν όμως τότε και επομένως ανήκουν στην ίδια συλλογή τραγουδιών.


Με τους: Κατερίνα Πολέμη, Θέμο Σκανδάμη, Εύη Μάζη
Και τους: Γιώτη Κιουρτσόγλου, Δημήτρη Λάππα
Ήχος: Γιάννης Τούντας
Φώτα: Περικλής Μαθιέλης
Εικαστικό: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Ενδυματολόγος: Ζαΐρα Φαληρέα


Παραγωγή: Ελένη Καλέση


Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των συντελεστών


Κατερίνα Πολέμη


Η Κατερίνα γεννήθηκε στο Λονδίνο από Βραζιλιάνα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Σπούδασε μουσική στο φημισμένο Berklee College of Music στις ΗΠΑ οπού έζησε 5 χρόνια. Το 2011 ηχογράφησε το πρώτο της δίσκο "Spread the Music not the Name" με υψηλές κριτικές και από τότε κάνει συναυλίες στην Αμερική, Ελλάδα και Βραζιλία. Πέρα από τα αναρίθμητα μικρά τζαζ μπαρ ανά τον κόσμο, έχει τραγουδήσει στο Carnegie Hall, στο Boston Symphony Hall, Stravinsky Auditorium στην Ελβετία και στον Κήπο Μεγάρου Αθηνών. Το 2012 έγραψε την μουσική για την θεατρική παράσταση – μιούζικαλ, «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Sarah Ruhl σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου όπου και ηχογράφησε τον δεύτερο της δίσκο "Ευρυδίκη" και πήρε το 1ο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ». Το 2013 έγραψε το soundtrarack της ταινίας "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη και σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, για το οποίο ήταν υποψήφια για καλύτερη μουσική από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2014. Επίσης η ταινία κέρδισε τρία βραβεία στο 17ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σαγκάης, καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (για την Πηνελόπη Τσιλίκα). Έπειτα έγραψε μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις "Τρωικός Πόλεμος" σε σενάριο του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της Σοφία Σπυράτου και για το "Blasted" της Sarah Kane σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου και το 2014 για την παράσταση "Η Μεγάλη Χίμαιρα" βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Καραγάτση για το φεστιβάλ Αθηνών 2014, σε σκηνοθεσία του Δ.Τάρλοου στο οποίο πήρε το 1ο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2015 του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ».


Θέμος Σκανδάμης


Αυτοσαρκαζόμενος λυρισμός, υπαρξιακά μακροβούτια και στιχουργική αλητεία. Τραγούδια φτιαγμένα με απλά υλικά, παράγκες που χωρούν από κάτω όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Γιώργου Αρμένη (2000 – 2003). Το 2003 συμμετείχε με την θεατρική ομάδα «Δρόμος με δέντρα» στη δημιουργία και τη λειτουργία του χώρου τέχνης «Κρατήρας». Στα πλαίσια αυτής της ομάδας και σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα συμμετείχε στις παραστάσεις: Ευριπίδη ΙΩΝ σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα (Κρατήρας, 2002) Rainer Maria Rilke Ο ΞΕΝΟΣ σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα (Κρατήρας, 2003) Mariveaux Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα (Κρατήρας, 2005). Ταυτόχρονα συμμετείχε ως μουσικός σε παραστάσεις θεάτρου σκιών του Άθου Δαννέλη. Από το 2002 εώς το 2004 έπαιξε με την ομάδα «Τσιριτσάντσουλες» τα σατυρικά δράματα «Σάτυροι – Ιχνευτές» και «Κύκλωψ» σε Αθήνα και επαρχεία (Κρήτη, Ικαρία, Ζάκυνθος) καθώς και στο StreetFest της Νάπολης και το φεστβάλ Πανεπιστημιακού θεάτρου της Ολυμπίας. Το 2003 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη στην παράσταση «Άσμα Ασμάτων». Το 2006 παρουσίασε πρώτη φορά έναν κύκλο τραγουδιών, που έγιναν η βάση και για τον πρώτο δίσκο σε στίχους και μουσική δική του («Μακροβούτι», Καθρέφτης 2008). Από τότε έχει κυκλοφορήσει άλλους δύο δίσκους με δικά του τραγούδια («Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδάει Θέμο Σκανδάμη», Lyra 2011 και «Θ», εκδόσεις Εκκρεμές 2014). Εχει ζωντανά παρουσιάσει τα τραγούδια αυτά σε μουσικές παραστάσεις (Πυρηνάς, Αλάβαστρον, Σταυρός του Νότου, Κύτταρο, After Dark κ.α)


Εύη Μάζη


Παίζει φλάουτο και τραγουδάει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Συνέχισε στην Αθήνα , σπουδάζοντας πιάνο, φλάουτο και τραγουδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Atheneum. Απέσπασε διπλώματα με διακρίσεις και δάσκαλες της ηταν η Έλενα Μουζαλα, η Στέλλα Γαδεδη και η Άννα Διαμαντοπουλου. Συμμετείχε σαν φλαουτίστα σε πολλα σχήματα μουσικής δωματίου. Σημαντική συνεργασία ήταν αυτή με την Πειραματική σκηνή της Εθνικής Λυρικής σκηνής. Υπήρξε συνεργάτης του Νίκου Μαμαγκακη σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Μαζι με τον Αργυρη Μπακιρτζη ειναι μελος του συγκροτήματος String Theory Ensemble και εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες των Χειμερινών Κολυμβητών. Συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Μάριο Στρόφαλη, τη Στέλλα Γαδεδη και είναι μέλος του σχήματος της Ανδριάνα Μπάμπαλη που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια πολλές εμφανίσεις σε όη την Ελλάδα. Μαζι με τον βιολιστή Κυριακο Γκουβεντα εμφανίζεται στην μουσική παράσταση Orient Express. Το 2012 συμμετείχε στις συναυλίαες αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδακι "Μάνος Χατζιδακις, τωρα " του Διονύση Σαββοπουλου.

Πηγή

0 σχόλια: