Διαδρομή στο Κλασικό στα Αισχύλεια 2016
Στα πλαίσια των Αισχυλείων 2016 θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας από τις 7 έως 10 Οκτωβρίου 2016, τέσσερις συναυλίες υπό τον γενικό τίτλο «Διαδρομή στο Κλασικό».
Αναλυτικά:
7 Οκτωβρίου 2016
3 χιλιετίες ελληνική μουσική / ΛύρΑυλος
Μια μουσικοθεατρική παράσταση που καταλύει τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες με τρόπο καθηλωτικό. Ένα ταξίδι στα βάθη του χρόνου, στα βάθη της ψυχής. 30 αρχαιοελληνικά όργανα επί σκηνής.
ΛΥΡΑΥΛΟΣ-ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ // www.lyravlos.gr
Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3000 χρόνια πριν.
Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.
Οι ακροατές – θεατές βιώνουν μια μοναδική εμπειρία. Ακούν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια που έχουν βρεθεί γραμμένα σε αρχαίους παπύρους και χαραγμένα σε μάρμαρα, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη (έγραφε ο ίδιος τη μουσική στα έργα του) καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου όπως πχ. ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.
Επίσης μία σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική, (ηπειρώτικο, ριζίτικο, θρακιώτικο, σμυρναίικο κλπ.) στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, ερμηνεύονται με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως: ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, (ο αρχαίος άσκαυλος), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, οστέινοι αυλοί, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, κέρας, σάλπιγγα, σαντούρι κλπ, και επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.
Τα μέλη του ΛύρΑυλου, με διάθεση για σάτιρα και γλέντι, μοιράζονται με το κοινό τη μαγεία ενός ταξιδιού που για τον καθένα αποτελεί εμπειρία ζωής.
Χωρίς ελιτίστικο ή μουσειακό χαρακτήρα και αποφεύγοντας μια στείρα αρχαιολατρική διάθεση το μουσικό σχήμα, υποστηρίζει και προβάλλει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια προσέγγιση την οποία χαρακτηρίζει η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και η δημιουργικότητα.
ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΕΡΓΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ
Ο «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής, και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθηγητή μουσικής, ο οποίος με προσωπική του δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο.
Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά, και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο, που λέγεται Αρχαία Ελληνική Mουσική αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στη Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στη Στοκχόλμη, την Corcoran Gallery στην Ουάσιγκτον, το Kaufmann Concert Hall στη Νέα Υόρκη και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το πλατύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Ύδραύλεως, συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ. Το εκπαιδευτικό έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα ( Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University, Concordia-Montreal, Vienna University ), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 ( Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο “Αρχαίων Ήχων Άρμοσις”, καθώς και η συμμετοχή στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα » όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές απ’ όλο το νομό Αττικής.
Τον Ιούλιο 2014 με μία συναυλία του συνόλου στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία. Τον Ιούνιο του 2015 το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε μετά από πολλά χρόνια, για μία μοναδική συναυλία αρχαίας Ελληνικής μουσικής από το μουσικό σχήμα Λύραυλος.
Σε όλη αυτή την πορεία ο αρχαιοελληνικός ήχος πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής. Της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.
8 Οκτωβρίου 2016
Καλλιτεχνικό εργαστήρι «Μαρσύας»
Η χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «ΜΑΡΣΥΑΣ» αποτελεί μετεξέλιξη της Χορωδίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, που ιδρύθηκε το 1985. Από το 1990 λειτουργεί ανεξάρτητα από το δήμο, στο δικό της χώρο και είναι αυτοδιαχειριζόμενη. Τα μέλη της είναι νεαρά σε ηλικία, με πλήρη μουσική κατάρτιση, τόσο στο χώρο της φωνητικής μουσικής, όσο και στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από την εποχή της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών.Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζερβάνο όσον αφορά τη φωνητική εκπαίδευση των μελών της, καθώς και με τους Μαρίνα Φιδέλη, Παναγιώτη Καριώτη, Δ .Σταυριανό, Μ. Κυλάφη, Αθηνά Μαγειρία, Βάσω Καριώτη και Αλέξανδρο Δημητρόπουλο.
Η χορωδία του «ΜΑΡΣΥΑ» κατά την διάρκεια της πολύχρονης δραστηριότητάς της έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία με μεγάλη επιτυχία, πράγμα που φαίνεται καθαρά και από τις δημοσιεύσεις και επιστολές που υπάρχουν στο αρχείο του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου.Η χορωδία συνεργάζεται από το 2002 με την ορχήστρα του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Μουσικής Ανάπτυξης σε παραγωγές μνημειωδών έργων τόσο της παγκόσμιας, όσο και της λόγιας Εθνικής μας παράδοσης. Τέλος, το σύνολο είναι μέλος της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών.
Εκτός από τις εμφανίσεις της στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (σημαντική στιγμή η δεύτερη θέση και χρηματικό έπαθλο στο φεστιβάλ της Ναυπάκτου, 2008), τα τελευταία χρόνια η χορωδία έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2005 και του 2010 συμμετείχε στο διεθνές θρησκευτικό φεστιβάλ του Loreto της Ιταλίας και τον Ιούλιο του 2007 στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Cantonigros της Ισπανίας.
To 2008 έλαβε μέρος στο Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ στην Πράγα (Τσεχία), όπου απέσπασε ασημένιο μετάλλιο και το 2014 στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ στο Pardubice (Τσεχία), όπου έλαβε ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στις δύο κατηγορίες στις οποίες συμμετείχε.Την χορωδία διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος, συνθέτης και θεωρητικός Νίκος Καριώτης.
Νίκος Καριώτης- Συνθέτης, διευθυντής χορωδίας, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης.
Μέλος του Δ.Σ της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών, γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα , σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας απ’ όπου αποφοίτησε το 1994 με δίπλωμα σύνθεσης με γενικό βαθμό άριστα.Σπούδασε επίσης κιθάρα με την Όλγα Καλογριάδου και πήρε μαθήματα τραγουδιού από τον Γιώργο Ζερβάνο και την Mαρίνα Φιδέλη.Υπήρξε μαθητής των Αντώνη Κοντογεωργίου, Μαίρη Πετράν (διεύθυνση χορωδίας) και Ανδρέα Βουδούρη , Λευτέρη Χαλκιαδάκη (διεύθυνση ορχήστρας)Διδάσκει από το 1989 ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο στο Ελληνικό Ωδείο και στο Τροφώνιο ωδείο Λιβαδειάς.Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει μια συμφωνική εισαγωγή, μια συμφωνιέτα για ορχήστρα εγχόρδων, τρεις καντάτες για σολίστ χορωδία και ορχήστρα πάνω σε ποίηση Οδ. Ελύτη, Νικ. Βρεττάκου και Κωνσταντίνου Καβάφη, δύο κουαρτέτα εγχόρδων τραγούδια για φωνή και πιάνο , έργα μουσικής δωματίου έργα για χορωδία α καπέλα.Έργα του έχουν εκτελεστεί από καταξιωμένους σολίστ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.Είναι ιδρυτής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Μαρσύας και ως διευθυντής της χορωδίας του έχει κληθεί και διευθύνει στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Cantonigros στην Ισπανία (2007),δύο φορές στο παγκόσμιο Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο LORETO της Ιταλίας(2005,2009) Επίσης έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο διεθνές θρησκευτικό φεστιβάλ της Πράγας (2008) και 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» της Ναυπάκτου. Πρόσφατα κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό του Partubice της Τσεχίας.Από το 2007 αναλαμβάνει την διεύθυνση της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης την όποια εμφανίζει σε αρκετά ελληνικά φεστιβάλ καθώς και στην Ουγγαρία επίσης μαζί της κατακτά την ¨Ανοιξη του2012 το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο διεθνές φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης στην Ναύπακτο.Έχει διευθύνει επίσης την μικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου «Ασπασία Κανατσούλη» Σήμερα διευθύνει την παιδική χορωδία του Τροφωνίου Ωδείου Λειβαδιάς ενώ το 2008 ιδρύει την Παιδική χορωδία και τη Μεικτή χορωδία του Δήμου Μεταμόρφωσης .Ως διευθυντής της ορχήστρας δωματίου του Α.Σ.Μ.Α και με την σύμπραξη της χορωδίας του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Μαρσύας» έχει Παρουσιάσει έργα μεγάλων συνθετών J.S.Bach,A.Vivaldi,A. Corelli,W.A. Mozart, F. Mendelssohn,S. Prokofiev, B.Bartοk, A.Piazzolla,Ν. Σκαλκώτα, Μ.Βάρβογλη καθώς και έργα νέων Ελλήνων συνθετών.Σήμερα είναι επίσης διευθυντής προγράμματος σπουδών στο εναρμόνιο ωδείο Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της στέγης των ελληνικών χορωδιών.
9 Οκτωβρίου 2016
Red Velvet – Τζίνα Φωτεινοπούλου
…Εγχόρδων παλμοί στων ερώτων τα βήματα…ένα μουσικό ταξίδι που ενώνει αρμονικά την αισθαντική φωνή της Τζίνας Φωτεινοπούλου με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του κουαρτέτου εγχόρδων Quadro Armonico, σε ένα πρόγραμμα που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του μαέστρου Κωνσταντίνου Δημηνάκη.
Ακούγονται έργα που περνούν από τους γεμάτο πάθος ουγγρικούς χορούς του Brahms και τα βιεννέζικα βαλς του Lehàr ως τις μεθυστικές μελωδίες αγαπημένων τραγουδιών της Piaf, Sous le ciel de Paris και της Pontes, Cançao do mar και αργεντίνικα Tangos του Piazzolla.
Άλλα έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα: Bolero /Ravel, Youkali /Weil, Por una cabeza/CarlosGardel, Libertango/Piazzolla, Meine Lippen sie küssen so heiss/ Lehàr.
Τζίνα Φωτεινοπούλου Soprano
Γιάννης Γεωργιάδης α΄ βιολί
Νίκος Πυλαρινός β΄ βιολί
Γιώργος Γαϊτάνος βιόλα
Aστέριος Πούφτης βιολοντσέλο
Κωνσταντίνος Δημηνάκης: ενορχηστρώσεις
10 Οκτωβρίου 2016
Χάνομαι γιατί ρεμβάζω / Τα παροίνια
Τετράδιον τραγουδιών ΧΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕΜΒΑΖΩ / ΤΑ ΠΑΡΟΙΝΙΑ
Συλλογή με συμποτικά τραγούδια που καταγράφησαν στα πλαίσια της συνεργασίας του συνόλου μουσικής Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω με τον Μάνο Χατζιδάκι.
Ερμηνεύει η ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ
BARBARA SAUTER βιολί, τραγούδι, φλογέρα
ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ τσέμπαλο
ΧΑΡΗΣ Γ. ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ κιθάρα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΛΑΚΗΣ κόντρα μπάσο
…Πήραν και τραγούδησαν ένα ποτόν αλεξίλυπον, όπως το κρασί
γιατί ήθελαν να μας πουν πως στις καλύτερες μας στιγμές το λογικό μας σταματάει…
στίχοι – κείμενα
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, ΜΝΑΣΑΛΚΑΣ Ο ΣΙΚΥΩΝΙΟΣ, ΛΙ ΤΑΪ ΠΟ, ΟΜΑΡ ΚΑΓΙΑΜ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΥΔΙΑ ΒΕΝΙΕΡΗ, ΧΑΡΗΣ Γ. ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ
μουσική
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ, ΧΑΡΗΣ Γ. ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ
Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ των Αισχυλείων 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.
Πηγή
0 σχόλια: